Ohel Moed*

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

 

jeśli Bóg udusił się własnym światłem

to najpewniej zrobił to

wieszając się na klamce u drzwi

mojego pokoju

 

na niewysprzątanym z resztek gołębiego puchu i gówna

zapełnionym rupieciami światła zdrady i nocnego krochmalenia bielizny

strychu

mam dość mocny sznur bez prawa łaski

który jest dla mnie

zapierającym dech w tętnicach

nominalnym elementem

fenomenologicznego autoportretu

 

 

Przypis

* Namiot Zgromadzenia (hebr. ohel moed), zwany też Przybytkiem Mojżeszowym to przenośna świątynia starożytnych Izraelitów. Przybytek został skonstruowany w czasie wędrówki Izraelitów z Egiptu do Ziemi Obiecanej pod górą Synaj przez besaleela na polecenie Mojżesza.

Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz · 17 czerwca 2013
anonim