pokratkowanie
Evit-ka
widok z okna wciska się
przełazi fragmentarycznie
atakując między szczebelkami krat
dołącza się kratka tworząca:
z równych kostek tabliczkę czekolady
i deseń na ciepłej spódnicy
okresowo występują też:
kratki na szachownicy – obrusie
oraz serwetce – życiorysie
do pewnego wieku prześladuje
zagadkowo inspirująca – choć często nielubiana
kratka zaznaczona cienkimi liniami w szkolnym zeszycie
z ich więzień nie ma amnestii
kraty, kratki i krateczki
organizują biografie
najzuchwalej te z nici pajęczej