Literatura

epitafium dla nieznajomej dziewczynki (wiersz)

R.

 

Pamięci Kasi S. 

 

więc nigdy się nie dowiesz jak to jest usłyszeć 

że nie ma nowych spodni brat uparcie słucha

ojca/rosyjskich futurystów próbując znaleźć odpowiedź 

w kilku zmyślnych książkach 

 

i nigdy nie usłyszysz opowieści dzieci 

z wielodzietnych rodzin w których zaczyna się szczęście 

jeśli dotrwają do magistra przetrwają magię świąt 

z coca-colą rozmnożoną jak czerstwy chleb

bo wszyscy zostawiali: niech najedzą się młodsi

 

nie przeczytasz trenu skleconego ze strzępków 

nocnych rozmów chłopaka bez perspektyw na śmierć z przepracowania 

historii filozofii wynika lista zajęć dzięki którym nie można zarobić 

na nową kurtkę czereśnie z warzywniaka podróż do domu i znicze dla siostry

której nie zdążył nawet nauczyć wymuszać wszystkiego wrzaskiem 

ani zapamiętać


przysłano: 26 czerwca 2013 (historia)

Inne teksty autora

w nie-wiadomo-co
Kornelia Krajewska
wieża ciśnień
Kornelia Krajewska
na całe szczęście
Kornelia Krajewska
Luba
R.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca