Ciemne niebo zawisło nad wiekiem dwudziestym
i wzleciały groźne ptaki.
Dwa razy pojawił się straszny grzyb
i śmierć niosły żelazne ślimaki.
Zło czynił krzykacz i krwawy brat,
później zapanowała epoka strachu.
Na szczęście nad Europą zaświeciła tęcza
i wzleciał gołąbek pokoju.
Chcę wierzyć że będzie jeszcze lepiej.
Choć na początku dwudziestego pierwszego wieku
wulkan wciąż dymi.
ciemne niebo zawisło
wulkan wciąż dymi
mam nadzieję że...
tak...
lepsza toporna naga prawda
niż pusta gra wydumanej stylizacji
?!