jak się ma ulotność
uparte miganie po-wiek
do muru szerszego niż chiński
gdy ludzie niczym cegły
w niechlujnych mundurach
z bluszczu i wina
zaplatają warkocze
upadającym gwiazdom
niebo gaśnie nocą jak za dnia
wyszczerbia mur amunicją
martwych życzeń
bo początkiem było słowo
nabazgrane na kamieniu
w treści ulotne
na ten przykład odnośnie tytułu
jakoś ta "gra" "po-wiek" nie wydaje się uzasadniona, ale może jest jakiś cel
"lecz niebo gaśnie nocą (...)
wyszczerbia(...) mur amunicją
martwych życzeń"
......................czytam bez tego "dnia" niwelując też imiesłów
tyle - coś w tym twoim pisania czasem jest jak tu - czyjeś życia, których już nikt nie pamięta, a budowlę widać z kosmosu...
ps. po-wiek, w sensie lat a nie wieczności.
Nie jest źle.
Evit-ka, miło mi, aż się uśmiechnęłam :)