Literatura

To będzie świadectwem (wiersz)

netah

na maturze wybrałem wiersz Barańczaka "Co będzie świadectwem", w analizie napisałem wiersz właśnie o tym, o tym co będzie, o tym właśnie.
moja historia, której jestem współtwórcą
dzień siódmy daje mi boskie prawa
niechaj rzeczywistość będzie jednym światem
w niej niech się zawrze słowo stworzenia
jeśli pozostaniesz...

otwartość spojrzenia w nieruchomym oku
szuflady pełne trumien pokrojonych myśli
śmiertelność masek w obliczu Łazarza
sprowadza zrozumienie zamkniętego świata
jeśli pozostaniesz...

świadectwo czasu i powtarzalność zdarzeń
pieczęć na ustach wiążąca milczenie
krew z mojej krwi i kość z mojej kości
da naszej prawdzie otwarte świadectwo
jeśli pozostaniesz...

niczego sobie 8 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 12 maja 2001

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca