Literatura

Piorun (wiersz)

Szluger

To stanie się wcześnie rano
wstaniesz i otworzysz okno na oścież
wpuszczając do pokoju jeszcze chłodne powietrze
potem przeczytasz dwie linijki z Szekspira

jak gdyby nigdy nic z błękitnej szyby nieba
oderwie się piorun i wleci przez otwarte okno
prosto do pokoju
nie będzie bolało
nawet nic nie poczujesz może tylko zdziwienie
że tutaj
że teraz
że masz na sobie piżamę i nie zjadłeś śniadania
a miałeś przecież ochotę na jogurt

wszystko przepłynie przez ciebie jak woda
rozpryśnie się na miliardy sekund
które doskonale się marnowało i przeklinało
pomyślisz : mogłem nie otwierać okna

a potem przyjdzie cisza

niczego sobie+ 17 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 27 maja 2001

Inne teksty autora

drobne fałszerstwa
envagorien
Magnolie
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca