policzę do trzech, a kiedy otworzysz oczy wszystko zniknie

Wiktor Smol

 

pierwsze kroki były trudne

upadki i stłuczona pupa

z dnia na dzień było już lepiej

nauczyłeś się pewnie wstawać

a potem chodzić i biegać

cierpliwość była twoją zaletą

potrafiłeś bez słowa stać i czekać

do czasu

kiedy zamieniłeś sklep z cukierkami

na ten z alkoholem tuż obok

 

i znowu

pierwsze kroki stawały się trudne

ty jednak cierpliwie znosiłeś porażki

a kiedy uporałeś się z niską tolerancją

postanowiłeś zmienić swoje życie

wstałeś

po upadkach nie było śladu

tak przynajmniej mogło się wydawać

cierpliwość nie była już twoją zaletą

przeciwnie

 

zamiast kobiety wybrałeś wojnę

w imię pokoju

poszedłeś zabijać

dziś stoisz w kuchni na stole

na samym jego brzegu palcami

stóp strącasz przeszłość

na ekranie telewizora w full hd

puszczają francuski film

było sobie życie

 

Wiktor Smol
Wiktor Smol
Wiersz · 10 sierpnia 2013
anonim
  • Mithril
    "pierwsze kroki były trudne
    upadki i stłuczona pupa
    z dnia na dzień było (...) lepiej
    nauczyłeś się pewnie wstawać
    a potem chodzić i biegać
    cierpliwość była (...) zaletą
    potrafiłeś bez słowa stać i czekać
    do czasu
    kiedy zamieniłeś sklep z cukierkami
    na ten z alkoholem (...)

    i znowu
    pierwsze kroki stawały się trudne
    ty jednak cierpliwie znosiłeś porażki
    a kiedy uporałeś się z niską tolerancją
    postanowiłeś zmienić swoje życie
    (...)
    po upadkach nie było śladu
    tak przynajmniej mogło się wydawać
    cierpliwość nie była już twoją zaletą
    przeciwnie

    zamiast kobiety wybrałeś wojnę
    w imię pokoju
    poszedłeś zabijać
    dziś stoisz w kuchni na stole
    na samym jego brzegu palcami
    stóp strącasz przeszłość
    na ekranie telewizora w full hd
    puszczają francuski film
    – było sobie życie"

    ........................................... coś do rzeczy :-)

    · Zgłoś · 11 lat
  • Wiktor Smol
    thx :))

    · Zgłoś · 11 lat
  • Wiktor Smol
    Wszystkim dziękuję za czytanie i ocenienie wiersza :)

    · Zgłoś · 11 lat