Literatura

za... (wiersz)

Evit-ka

nareszcie została doceniona
za trącanie palcem Ziemi -
nie szkodzi że tylko w wersji globusowej
i nie ma znaczenia że oś planety była ze srebra

uściśnięto jej rękę
za wyłowienie motywów z pajęczyny -
nieważne czy autor pierwowzoru zdyszał się przy pracy
dzięki temu było przecież wydajnie i pięknie

pochwalono ją
za miłość do miłości
w końcu bez strachu o popadnięcie w kicz
i o skutki inteligencji

zaakceptowano człowieczo – kobiecą odwagę
za wybór szarości wewnętrznej
takiej po prostu
w obliczu świadomej z kolorów rezygnacji

doniesiono na nią
za czytanie w duszach gazet
najbardziej tych klasycznych – papierowych
ale – z upływem czasu – i internetowych też

za błysk oczu wreszcie
też jej coś zrobiono
- prawdopodobnie – być może -
choć nie zupełnie wiadomo co

przysłano: 4 września 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca