Świnia ma niepochlebne miano.
Osioł nie grzeszy pracowitością.
Wilk jest straszny i zły.
Skowronek zwiastuje wiosnę i szczęście.
Odwrotnie kaczka – nieszczęście.
Kruk jest długowieczny i posępny.
A sowa mądra.
Które zwierze jest twoją podobizną ?
- część chwytowa;
lewy płatek;
prawy płatek;
śródpłacie;
drążek prowadzący;
- śródłyżcze:
zgięcie lewostronne;
zgięcie prawostronne;
zgięcie centralne;
- komora zuponośna:
prawe skrzydło;
lewe skrzydło;
dziób zupodzielny;
denko oporowe;
podstawa ślizgająca."
czyli;
załyzie, śródłyzie, przedłyzie i czerpak zupnogębowy
Nie wiem dlaczego zagadki nazywasz wierszem, Konradzie.