Nie odchodź !
bo tyle marzeń zostało
i oszczędności życia
i plany z nimi związane.
Nigdy nie było czasu
dom,praca bo trzeba
i zdrowie mieliśmy za nic
by nie brakowało chleba.
Dziś wielką cenę zapłacić trzeba
za to,że żyć normalnie się chciało
i choć dziś nie brakuje chleba
to żyć się już jakoś odechciało.
Może jeszcze spełnimy marzenia
i strony zwiedzimy nieznane
choć trochę pobędziemy razem
za lata tak łatwo oddane.
Nie oddam Cię nigdy nikomu!
nagle;tak strasznie się zrobiło
już nic z mojego krzyku
bo Twoje serce nie biło!
Poza tym w rymowanych musi być rytm, stosowna ilość sylab... /jeśli bliższa jest dowolność, to lepiej pisać w bieli/.