(odkurzyłam moje próby haiku)
czerwiec przywitał
lśniący księżyc w kałuży
po dużym deszczu
---"""---
deszczyk czerwcowy
pokrył kałużą drogę
księżyc zatonął
---"""---
wiosenna burza
oczka wodne na drodze
ogląda księżyc
---"""---
księżyc na niebie
srebrzy wiosenną ziemię
zdobi kałuże
---"""---
w lusterkach kałuż
nieskromnie się przegląda
czerwcowy księżyc