Bredzonka zdzisiowe (znaczy te z dzisiaj)

Evit-ka

 

1.„o cosiu zagadka”

 

coś się przejadło
coś się przepiło
i z owym cosiem
coś przeżyło...

dzisiaj miast płaszcza wątpliwość noś
co to było - owo coś

 

 

 

2.„o lokalu zastępczym albo tymczasowym”

 

zamieszkać kątem
za horyzontem...

by zaiskrzyło 
to co nie było
chociaż być miało - 
tak meldowało

a to co było
żeby gdzieś poszło
zabrawszy przeszłość, przyszłość
i wiosło

od tamtej łodzi
której nie szkodzi
wód falowanie
nad bytowaniem

i nad iluzją
umarłą dawno
gorzkawą tyleż
ileż zabawną

 

 

Evit-ka
Evit-ka
Wiersz · 21 października 2013
anonim