*bezsen*

Ata

mój sen rwie się na milion przebudzeń

trudno wziąć większy łyk powietrza

łatwiej zamienić powieki w skrzydła

co lgną do światła

 

a potem to trzepotanie z boku na bok

rachityczny taniec o wolność

o bezmyśl   regenerację

 

w nieustannym wrażeniu że świty umierają

za wcześnie i odnawiają się

już nie tym wabiącym światłem

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 10 głosów
Ata
Ata
Wiersz · 25 października 2013
anonim
  • Grzesiek z nick-ąd
    jest dość fajnie,klimatycznie... ale posłuchaj pani czy aby nie późno budzi się puenta? czy aby nie ginie nim się rodzi?

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • varzyvo
    Ładnie to ujęłaś. Najładniej tę część:

    "a potem to trzepotanie z boku na bok

    rachityczny taniec o wolność

    o bezmyśl regenerację"

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Ata
    o, dziękuję za tak szybki odzew :) Ana - miło mi, Mith.. wezmę pod uwagę wskazówki, bo wiem, że warto, dziękuję.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Mithril
    "mój sen rwie się (...) przebudzeń
    trudno wziąć (...) powietrza
    łatwiej zamienić powieki w skrzydła
    co lgną do światła

    ...........................dwa miejsca od czapy jak dla mnie; fatalny "milion" i "większy łyk"
    można bez tak młotkowych środków uwzględnić egzystencjalną apercepcję pierwszych (dwóch) wersów

    a potem to trzepotanie z boku na bok
    rachityczny taniec o wolność
    (...) regenerację

    ...........................nie kupuję "bezmyśli" - miałkie i naciągane, spokojnie strofa obejdzie się bez tego kwiatka

    w nieustannym wrażeniu że świty umierają
    za wcześnie i odnawiają się
    (...) nie tym wabiącym światłem"

    od ostatniego "raza", dużo lepiej, czytelniej, mniej koturnowo i z "treścią" w sam raz na zatrzymanie

    * * *

    "mój sen rwie się z przebudzeń
    przy braku powietrza łatwiej zamienić
    powieki w skrzydła co lgną do światła

    potem trzepotanie z boku na bok
    rachityczny taniec o wolność
    lub regenerację w nieustannym wrażeniu

    że świty umierają za wcześnie i odnawiają się
    już nie tym
    wabiącym światłem"

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Ana .M.
    Jest prawie idealny ;) Piękny

    · Zgłoś · 10 lat temu