Oto oni:
tkwią na targowisku próżności,
gdzieś między wczoraj a jutro,
wciśnięci w tandetę obwoźnej półki sklepowej,
pleśnieją z patosem
A termin ich wzajemnej konsumpcji minął tak wiele kłótni temu…
Oto oni:
niepiękna Kobieta i niemłody mężczyzna wpięci w ramy niezgody, wypaleni do cna,
pełni oczekiwań wobec nie-siebie,
trywialno-banalni,
tańczą ten swój odwieczny taniec nad przepaścią
frywolna bitwa na niespełnienie....
Oto staje się Słowo:
wielobarwne, spuchnięte mnogością liter i znaczeń
I oto w tym słowie zawarta Prawda
dziewiczo nie tknięta rdzą hipokryzji...
A Oto oni:
niepiękna kobieta i niemłody mężczyzna,
szukają słów na zniewolenie
i sami zniewoleni przez ciasne fiszbiny koronkowych gorsetów,
tracą oddech od niechcianej bliskości
A tak nie dawno padał ciepły deszcz,
a tłuste krople lubieżnie rozmywały ślady lepkiej ich nagości
i strzępki tych słów co nam dano...
Oto oni:
dziś już nieistniejący,
niebyli...
Zabrakło im tej wątłej nici tkanej słowem,
by połatać te wspólne lata podarte już do cna...
Teraz to kwestia fleksji zaimków
z presją by nie była to już nigdy liczba mnoga....
dlatego teraz spojrzyj raz jeszcze,
od nowa -
Oto on:
sam,
szuka wciąż lepszych perspektyw
i Ziemi Obiecanej mu przez korporacyjnych Proroków
Oto ona:
sama,
gotowa by poszybować wkrótce na południe,
uciec przed wschodnią surową zimą
i postępującą degrengoladą Człowieka.
Oto oni:
oboje, niczym przebrzmiały dźwięk,
fałszywy ton,
zawieszeni nieruchomo w tej niemej ciszy,
typowo post-mortem,
bezowocnie i jałowo,
umieranie na raty bez kredytu zaufania,
rozkład wzajemnych relacji
tylko dzisiaj w promocji
z pudełkiem wielokrotnej zdrady gratis!!
Agonia oplata wszystko swymi lodowatymi pędami,
pną się ku niebu - wszechogarniająca apoteoza śmierci,
grube, białe larwy żerujące na gnijących szczątkach...
I zero nadziei
na zmartwychwstanie
w wyblakłych oczach plastikowego Chrystusa
z odpustowym kiczem
gładzącego grzechy nasze amen
Anna Gajda – Lilith
05.12.2010r. Sosnowiec
Polska – gdzieś między wschodem a zachodem i w ustrojowym rozdarciu….