Prawda

gaj

powiedziałem prawdę

tak starą

że chociaż każdy ją zna

wszyscy o niej zapomnieli

 

i wytkneli mnie palcem

oto ten co mówi banały

 

a my chcemy nowych prawd

kosmopolitycznie jednokładnych

fragmentarycznie uniwersalnych

i wielkich jak pustynia

 

na której wędrowiec 

szuka oazy z wodą

gaj
gaj
Wiersz · 9 listopada 2013
anonim