23-27.VII.2001

Szluger

tak to jest wszędzie błoto
smutne błoto z oczami brudnymi jak ciemność
a niebo ma mokre długie włosy
elektryzują się pod dotykiem anielskiej szczotki

z góry naciera opuchnięta chmura
nie może dłużej trzymać wody w ustach
kaszle i krztusi się lodowatym deszczem
zamienia przejrzystość w kawę z mlekiem

jest raz życiem raz śmiercią radością przekleństwem
nie ranią jej gorzkie słowa ani worki z piaskiem
zmarznięte dłonie ohydne gumiaki płacz
wszyscy błagają o łaskę a ona płynie dalej
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 7 głosów
Szluger
Szluger
Wiersz · 11 sierpnia 2001
anonim