Rozmowa o akwareli

gaj

Wiesz.

Akwarele są takie piękne...

 

W wyblakłych oczach nikły ogień 
czeka na swój czas.

 

Świt jeśli nadejdzie - wyostrzy. 
Karmazyn słońca swym promieniem 
doda oczom kontrastu.
Nasycenie  dnia sprawi rozgorzenie.

 

Lecz akwarele są takie piękne.

Zatrzymane w jasnoszarym cieniu
bladoniebieskiego przedświtu,
zakochane w białej mgle poranka, 
chimerycznej niestałości rosy...

 

Niech niepozorny płomień
już tam trwa.

Jeśli zgaśnie, zostaną oczy

malowane na wodzie.

gaj
gaj
Wiersz · 12 listopada 2013
anonim
  • kobieta ze złą buzią
    fatalnie, ale może gdyby to ograniczyć do dwóch pierwszych wersów i zostawić jako miniaturkę?

    · Zgłoś · 10 lat
  • gaj
    W tej postaci już było.:) Pisząc ten tekst, nie myślałem o tym że może przypominać ekfrazę. Założenie było inne. I nie obraz mnie zainspirował. :)
    Powiedz co zrobiłem źle ?

    · Zgłoś · 10 lat
  • kobieta ze złą buzią
    opublikowałeś
    niepotrzebnie
    źle rozpisaną miniaturę :)

    a serio, najgorsza druga strofa:
    "Karmazyn słońca", "Nasycenie dnia sprawi rozgorzenie"
    '.. i jeszcze te oczy!!! brrr!!!
    "Lecz akwarele są takie piękne." to fakt. :)

    · Zgłoś · 10 lat
  • gaj
    To "brrr" jest jak najbardziej słuszne. Zachwyt nad akwarelą też :)
    A co z resztą tekstu?

    · Zgłoś · 10 lat
  • kobieta ze złą buzią
    oj, obawiam się, że to są wyłącznie Twoje zachwyty.
    ja, swoją opinię wyraziłam już w pierwszym komentarzu,

    a jeśli masz problemy z funkcją "delete", to wrzuć ten tekst,
    ...ale na dno szuflady, a tutaj pokazuj rzadziej, ale lepsze rzeczy.

    życzę Ci żebyś nas kiedyś faktycznie zachwycił. hej!

    · Zgłoś · 10 lat
  • gaj
    Może teraz będzie bardziej czytelny?

    · Zgłoś · 10 lat
  • kobieta ze złą buzią
    wybacz, ale tak to się nie będziemy bawić w "czytelność".
    poza tym, jak to się ma teraz do mojego komentarza, że "pierwsze dwa wersy"?
    no pomyśl trochę.
    jeśli zmieniasz tekst, który jest już w jakiś sposób komentowany, to nową, poprawioną wersję wklejaj w komentarzach,
    to tak na przyszłość i dla WSZYSTKICH - proszę.

    a ponieważ nie mam czasu na jałowe rozmowy o akwareli - żegnam.

    · Zgłoś · 10 lat
  • gaj
    Dziękuję że poświęciłaś mi swój czas :)

    · Zgłoś · 10 lat