Literatura

nigdy (wiersz)

Paweł

spotykają się wskazówki, mała i duża, cyklicznie
obydwie wiedzą kiedy, obydwie robią to publicznie
zgodnie tańczą na swym okrągłym parkiecie
by rachuby czasu nie zgubił nikt na świecie
za przyzwoleniem społecznym, przewidywalnie, rutynowo
życie mija im monotonnie, minutowo i godzinowo


choć pragną siebie na dłużej, nie tylko przelotnie
przytulić się, porozmawiać, albo wręcz odwrotnie
stęsknić się bardzo, po dniu, tygodniu, miesiącu,
wpaść sobie znów w ramiona i powiedzieć „w końcu”


ale nie taka ich rola, są związane oczekiwaniami
by w każdym domu być przykładnymi parami
i niemo patrzeć, jak ludzki los nie ich mocą się waży
jak decydujący moment, nigdy przewidziany się nie zdarzy
jak w porę okazuje się być często niepunktualne
jak życie według schematów, zdaje się być nierealne


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 20 listopada 2013, 06:39
co strofa, to gorzej
co wers, to bardziej bełkotliwie, arytmicznie i "częstochowsko-budyniowo"
Kinga I.
Kinga I. 20 listopada 2013, 09:56
ja zawsze rozbierałam zegarki na części pierwsze, więc moje wskazówki dręczą inne klimaty... bo szczęśliwi czasu nie liczą
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 20 listopada 2013, 10:55
Tu akurat z Mithrilem zgadzam się w całości
Ir
Ir 20 listopada 2013, 12:40
Przedmówcy, niestety , mają rację.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 20 listopada 2013, 14:35
Przez to się bardzo ciężko brnie, Paweł. Te rymy są nietrafione, banalne wręcz. Może spróbuj ubierać myśli we własne słowa, nie siląc się na rymowanie?
soren wolf
soren wolf 8 grudnia 2018, 14:58
Wiersz dobry -koncept zabawny- trochę w duchu Dorothy Parker--to co w trzeciej strofie wydaje się niezręcznościa-ukazuje raczej wychodzenie z kolein metrum -tego co żywe i istotne
Pewna banalność rymów pierwszej strofy oddaje natomiast rutynę tańca wskazówek-Wyjątkowa zgodność treści i formy.
Druga strofa chyba najlepsza-nie powstydziłaby się jej Szymborska



komentatorzy widocznie mieli potrzebę zranienia kogoś i wywyższenia się-
Mithril
Mithril 25 lutego 2019, 19:21
...a dlaczemu "Arian" usunął swój komentarz?

"Arian 27 czerwca 2018, 11:44
sfora foumowego trolla transwestyty"
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 20 listopada 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca