alfabetniak limeryczasty (wycinek)

Evit-ka

a? -a -a... -a!”

andrychowski aptekarz Antoni
Agacie aktywnie andronił -
aby aby aplikując argumenty
arbitralnie animował alimenty -
a amantkę absorbował... abstrakcjonizm

 

b bo b”

bytomski bojowy Barnaba
banały bełkotał "bo baba..." -
bredzenia bajkowo bezpieczne
bisował był Baśce Bradeckiej -
bolesną bywała blaga

 


c czy cz - choć ch”

(celowe c)

cieszyński czołgista Czaruś
celował całością czarów
Celinkę Czupurek całował...
cóż czułość całodobowa -
chwalebna cebra Cezarów


 

dzielnicowy D.D.”


dzielnicowy dla Dąbrowy Dziekan Dariusz
dopisywał - dzień do dzionka - dziwny diariusz -
dominował detalami D(e) Doroty
dość dorodnej - dość dupiastej D(e) dewoty -
dosadnością dowiedziony dominariusz?...


 

e-ekstaza

(ewidentnie elektroniczna)

Efezu eunuch emablował Eurydykę -
elegancko, ekscentrycznie, e-wabikiem
erudycją epatował elokwentnie -
e-defektik eksponował e-oględnie
e-kliknięciem emitując erotykę...

 

F.F. - facet filut”


francuski fortepianiarz Ficowski Fantazy
fortepianem filtrował filuterne frazy -
frywolnie formułując figle faktografii
fryzjerowej Folkowej furtkę futra fafił -
fakt - formalnie Folkowa fundowała fazy


 

grabarz – gitarzysta”

grabarz gorzowski Grzebny Grzegorz
gra gustownie "gruntowego" -
"gruntowego" gra grzebanym
gościom grzecznie grupowanym -
gorzka gitarowa gra...


 

przez P- podobno pokrewni”


Piotr Piekarz - pupilek Paryża
pułtuski Pigalak poniża;
próbuje podpłacać panienki
po piątaku - prócz Poleńki...
P Państwa poniekąd przybliża?


 

Evit-ka
Evit-ka
Wiersz · 21 listopada 2013
anonim