Chciałabym, byś śniła dziecino,
zawsze snem spokojnym.
By nigdy łza twego policzka nie zwilżyła.
Chyba,że z radości.
Żeby dobroć ludzka,
nigdy cię nie skrzywdziła.
A zło nie dosięgło Twego ramienia.
Niech los będzie dobrym wujaszkiem
i niech cię cukierkami obdziela.
Tego życzą sobie, dla swych dzieci – matki
w dniu ich urodzenia.