Kto?

Kinga I.

Skąd ta magia, czar i urok

niby nimfa, przenikliwie patrzy,

szuka – dobra?

Czystym alabastrem spowita,

blaskiem swym oświetla nam drogę.

Przytulając się do jej ramion

oddajemy duszę Tobie.

 

Czasem szatanem zdaje się być kusząc

czynem,słowem i gestem.

Próżny i głupi kto daje się zwieść!

Bo w środku śpi na puchowej kołderce,

mały chłopczyk z wydętym brzuszkiem.

Gdy go przytulasz czujesz jak ogrzewają ci serce

pierwsze, wiosenne promienie słońca.

I wciąż chcesz jeszcze i jeszcze...

 

Oceń ten tekst
Kinga I.
Kinga I.
Wiersz · 24 listopada 2013
anonim
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    Przypominają mi się moje pierwsze próby pisania. Egzaltacja na silę ujęta w tajemniczość. Czujesz magie poezji w sobie ale jeszcze ujście nieporadne :)

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Ata
    "Tobie" - czyli komu?
    Dla mnie ten tekst nie ma spójności.
    pozdrawiam

    · Zgłoś · 10 lat temu