***

szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko

 

czerwiec skrzydłami czerwczyków

uderza mnie w twarz

budzi

zaskoczonym przeze mnie na polanie

poziomkom

cieknie krew

szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Wiersz · 5 grudnia 2013
anonim
  • Mithril
    ja bym dał tytuł "szósty" albo "fragaria vesca"


    "czerwiec skrzydłami czerwczyków
    uderza mnie w twarz
    budzi

    zaskoczonym przeze mnie
    na polanie poziomkom

    cieknie krew"

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    Mnie uderza w twarz ta czerwień poziomek, sukno barwione czerwcem-pluskwiakiem....Ot pierwsze skojarzenia. Dziś to jak rysa szkicu na papierze, poza tym utworkiem, będzie się coś działo dalej, to jak urwana myśl. Zabieg z krwawiącymi poziomkami- gdzieś to już wykorzystano, muszę sobie przypomnieć.

    · Zgłoś · 10 lat
  • Doremi
    To ja też poskrobię analogicznie poezyjnie :))

    grudzień mroźnym wiatrem uderza mnie w twarz
    budzi
    zaskoczonym na łące
    ptakom
    marznie krew

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    Lauro, chyba jesteś dziś w dobrym nastroju, wybieram Twój utwór.

    · Zgłoś · 10 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    Ta wersyfikacja także jest niezła, ale myślę, że moja też może zostać. Calvados, dobre skojarzenia. Metafory o krwi albo "umarłych " poziomkach używam często. Choć nie wykluczam, że skojarzenie z krwią i sokiem poziomkowym ktoś, gdzieś też.. bo to się damo nasuwa według mnie. Lauro- piękny wiersz w moim klimacie. Jak się tu miło i twórczo zrobiło :) Moja, dzisiaj boląca głowa doznała małego ukojenia.

    · Zgłoś · 10 lat
  • Doremi
    :-)

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    To braku bólu głowy życzę.

    · Zgłoś · 10 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    Mithril, dziś już bez bólu, dzięki Calvados- chyba pomogło ;) Teraz więc mogę się zastanowić nad Twą propozycją innej wersyfikacji i.. pomyśl jak ja myślałam- ten długi wers "zaskoczonym przeze mnie na polanie" ma swoje uzasadnienie psychologiczne. Otóż, gdy czyta się to jednym ciągiem, w głowie powstają skojarzenia, różne, czasem wiele. Pewnie to zresztą będzie zależało od tego kto czyta frazę, ale na pewno powstaną.. obrazy. Kogo możemy zaskoczyć? np: parę.. ;) w czerwcu a to pole do wyobraźni haha, spore- albo jelenie, albo dziki albo..
    no a okazuje się, że poziomki ;)
    Element zaskoczenia jest tylko, kiedy ta fraza jest zostawiona bez rozbicia.

    · Zgłoś · 10 lat
  • ...
    Skojarzenia mam z guniakiem takim chrząszczem:)tylko że one mają błonki nie skrzydełka?i nie mogą fruwać:(
    Ale może ma błędne skojarzenia?

    · Zgłoś · 10 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    Arameno. nie wiem czemu masz skojarzenia z niefruwającym gatunkiem. W wierszu mowa o fruwającym i nazwa jest nazwą gatunkową- czerwczyk :) Latają, buczą jak bąki, tyle, że latają pod wieczór i często dostaję w twarz, bo mniej więcej na takiej wysokości się toto porusza.

    · Zgłoś · 10 lat
Wszystkie komentarze