jazda na pustych emocjach nie jest wskazana ale skazana
na śmiech i klęskę albo piwo z wkładką codziennie
w innym łóżku
tylko w pozycji tej samej służalczej, bo emocje
należy wypełnić refleksją
ale nie wolno mówić o cierpieniu
jazda na głębokich emocjach jest niewskazana ale skazana
na śmiech i klęskę albo osamotnienie codziennie
w tym samym łóżku
tylko w pozycji innej – bezsennej wypada
nie czuć w ogóle
to nie być człowiekiem
jazda jest nie wskazana na emocjach
wolno tylko chodzić
do celu w trzecim wcieleniu
(a jeśli będę drzewem?)
bo wszystko już było, nie zdało, oblało
tanim winem
starożytny przybyłby z radą o złotych środkach
takich jak złote rączki i rybki, co żyją w literackich stawach
i nigdzie indziej:
obetnij rękę bogini i ucho Holendra
pośladek Katalończyka podeprzyj
przyklej gębę Programu Trzeciego Polskiego Radia
wbij się w ściągające majtki uśredniające
ekstrema nie są wskazane ale skazane
na ulewanie w chwilach zapomnienia