poprzewracało się w umysłach wielkich
nagromadziło w nich domysłów wszelkich
bez korektury założeń fałszywych
bez wyznawania myśli niegodziwych
w mocnej tradycji nieomylności
bez kompromisu dla przyzwoitości
"nihilis novum "stał nowym parolem
a ja to chrzanię oznajmiam pospołem
i wypatruję umysłu mniejszego
bardziej prostszego i...
mądrzejszego