XXI wiek – post-nuklearny plac zabaw
nielegalnie wyskrobanych płodów
tu liczy się jedynie kolejność dziobania
euro-kastracja ludzkich odruchów
na poczet zdalnie sterowanej znieczulicy
bezosobowych mas
unifikacja płci i tożsamości
apoteoza materialistycznej rozbuchanej chuci
w aseksualnie sterylnych alkowach biur
i tylko czasem trafi się ukradkiem okazja
by móc ocieplić nieco stosunki w miejscu pracy
i poza twardą konkurencją skraść szybko chwilkę
na mechaniczny byle jaki seks na kserokopiarce
Anna Gajda „Lilith”
27.09.2011r.