piosenka w szarościach
Evit-ka
(o Nowaku Janie)
REF. szary paltocik – jak komórki
syn krnąbrny – za to grzeczne córki
nudna praca – takoż żona
i on Jan Nowak – jeden z miliona
szarość ogólna mu doskwiera
dni wszystkie szare jak cholera
- no może był chlubny wyjątek -
„KONIE W SZAROŚCIACH” w zeszły piątek
szare zaostrzał dawniej kredki
w szarych kostiumach znał kokietki
był nawet szarą eminencją
z szarawych trenczy swych prezencją
REF. szary paltocik – jak komórki (...)
tak było – zanim dostrzegł... czary
że włos na głowie też ma szary
- pamięta - wtedy się przeraził
dokładnie... w łóżku Szarej Kazi...
szara substancja – ta mózgowa
choć pożyteczna też... nie nowa -
wtłacza człowieka z twarzą szarą
w powszechnie poszarzałą starość
REF. szary paltocik – jak komórki (...)
Jan Nowak – sympatyczny nikt
Jan Nowak – statystyczny byt
sztampowe imię i nazwisko
i to rzec można prawie wszystko
REF. szary paltocik – jak komórki (…)