Nie dziękuj mi za nic,
nikt nie jest mi do niczego
niczym zobowiązany
i niech już tak (czyż nie
na zawsze) zostanie.
A przynajmniej największym
podziękowaniem jest to,
że jesteś
i to nie tylko dla mnie.
Ale jeśli Ciebie coś cieszy,
to mnie (Twoje cieszenie się)
cieszy tym bardziej.