Literatura

Falenica. Dom obok tartaku. (wiersz)

el-rosa

Bajeczny czas

 

Potrafił dmuchać bombki z rozgrzanego krzemu. Traktował

ostrożnie gorącą masę, barwił, kształtował szczegóły

z pietyzmem, by zdobny nimi  najwyższy w okolicy

srebrny świerk zapraszał przed drewniany dom.

 

Babcia szykowała świąteczne przysmaki. Ogromne,

tłuste szyszki oblepione ziarnem dary, wyczekiwane

przez łakome sikory i zięby z pobliskiego lasu.

Ciocia Ula nerwowo zerkając w okno czesała dziewczynkę,

zaplatała cienkie, dziecięce pasma i odświętnie upinała w koronę.

Ośmioletni urwis przyjechał na damce matki balansując

ramą, trenował poślizgi na rozjeżdżonej saniami breji.

Czekali na znak, na przyjazd furmanki pełnej skrzynek.

 

Małe dzieła sztuki spoczywały bezpiecznie w gniazdach z wiór,

aby wkrótce zabłysnąć na rozłożystej choinie i wzbudzać zachwyt.

Dorośli  gromadzili się przy drabinach, a dzieciaki piszczały podniecone.

 

Dziadek Ludwik, opatulony w barani kożuch siadywał na ławce

przed werandą, machał laską, dyrygował, huczał: Wyżej! Niżej!   

A każdej ozdobie dedykował bajkę nie mniej frapującą

niż zapach babcinego ciasta dolatujący z kuchni

 

w tym czasie oczekiwania i cudów.

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 23 grudnia 2013, 06:29
...świetne, zajebiste - samo życie!
el-rosa
el-rosa 23 grudnia 2013, 11:01
Na Ciebie, Mithril, jak na Zawiszę, zawsze można liczyć.
I chociaż wiem, że sobie ironizujesz, to przynajmniej jest okruch nadziei, że przeczytałeś.
Dziękuję:)
calvados
calvados 23 grudnia 2013, 18:08
Dużo ciepełka, przystojnego Mikołaja pod choinką, tłustego karpia na stole i zdrowia dla całej rodziny...
el-rosa
el-rosa 24 grudnia 2013, 01:04
Calvados, bardzo dziękuję i wzajemnie życzę Ci aby dużo dobrego spotkało Ciebie w te Święta. Wielu wspaniałych, szczęśliwych chwil w gronie najbliższych.:))
Eliza
przysłano: 22 grudnia 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca