Dawno ostygła herbata

Jerzy Edmund Alchemik

 

Przeminęło, frunęło, może nawet z wiatrem.
Choć widziałem, że z deszczem odpływa w strumieniu.
W oczach zieleń i złote iskierki jesieni.
Srebrne nitki we włosach mamią babim latem.

Jesteś tu i już się tobą z nikim nie podzielę.
Tulę mocno, więc nikt mi teraz nie odbierze.
W wyobraźni powstałaś tęsknej, a więc wierzę,
że nie zdradzisz mnie znowu z byłym przyjacielem.

Z tobą słota za oknem wcale nie jest smutna.
Znów sztalugi ustawiasz i opinasz ramy.
Kolorami jesieni, farbą znaczysz płótna.

Może teraz z przekory w zielone zagramy.
Trochę trudniej, na dworze przecież liście żółkną.
(Dawno zimna herbata, w kubku zapomnianym.)

J.E.S.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Jerzy Edmund Alchemik
Jerzy Edmund Alchemik
Wiersz · 25 grudnia 2013
anonim
  • Anonimowy Użytkownik
    Elli
    .....nostalgia, jesień, rdzwawo-żółte.... piękna liryka :)

    · Zgłoś · 7 lat temu
  • calvados
    I odkrywanie siebie w lirycznej oprawie tak delikatnej ma swoją wartość, pozdrawiam

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Jerzy Edmund Alchemik
    Nie wiem czy zrozumiałem dobrze o co ci chodzi, Emilio.
    Ale wymogi sonetu pisanego rymem okólnym.
    Chyba musiałbym przerabiać całą zwrotkę.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Emilia Czasami
    " Jesteś tu i już się tobą z nikim nie podzielę .a więc wierzę,
    że nie zdradzisz mnie znowu z byłym przyjacielem. "

    mocne i wystarczyłoby w drugiej.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Jerzy Edmund Alchemik
    Witaj Mithril, materiale nie do zdarcia, dziękuję, że mi zwróciłeś uwagę na nadmiar zaimków dzierżawczych. Myślę, że da się z tym coś zrobić, Pomyślę.
    Co do inwersji, mi ona nie przeszkadza w tym wierszu. Uważasz, że brak tu liryki.
    No cóż "de gustibus non est disputandum."
    Udało mi się wyrzucić parę zaimków, te które zostały są niezbędne.
    Że temat wyeksploatowany?
    Temat miłości i zawodu miłosnego nigdy nie będzie wyeksploatowany.
    Ten akurat wiersz jest bardzo osobisty.

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • Mithril
    przezaimkowana i nadczynnościowa (inwersyjna) gadanina
    - płaskie to-to, wtórne i pozaliryczne pomimo użytych
    "lirycznie" środków(?)

    · Zgłoś · 10 lat temu