* * * [Ona nie jest prawdziwa]

Alex Reed

Ona nie jest prawdziwa

wymawia imię kochać

jak się wymawia pokój od pierwszego

w którym gdy pora po temu sprzyja

jest urągliwie zimno

 

Ona nie wie też jak się mówi rozpacz

gdy idzie wzdłuż korytarza

to tylko kolejny mit o otwartych oknach

odciśnięty na sterylnie martwej białej kartce

 

Ona nie jest prawdziwa

mając oczy nie umie patrzeć

maluje za to nowotwór na szklance

tym najmniejszym ułomnym palcem

on na brudnej szybie nie ożywa

 

Ona nie wie nawet co to lekarstwo

i kiedy jej każą walczyć

połyka barwne cukierki myśląc

że to tabletki na wreszcie-światłość

Alex Reed
Alex Reed
Wiersz · 27 grudnia 2013
anonim
  • Mithril
    "Ona nie jest prawdziwa
    wymawia (...) kochać jak się wymawia pokój
    od pierwszego w którym gdy pora (...) temu sprzyja
    jest (...) zimno

    Ona nie wie (...) jak się mówi rozpacz
    gdy idzie wzdłuż korytarza
    to (...) kolejny mit o otwartych oknach
    odciśnięty na sterylnie martwej (...) kartce

    Ona nie jest prawdziwa
    mając oczy nie umie patrzeć maluje (...)
    nowotwór na szklance tym najmniejszym ułomnym palcem

    ― on na brudnej szybie nie ożywa

    Ona nie wie nawet co to lekarstwo
    (...) kiedy jej każą walczyć połyka barwne cukierki
    myśląc że to tabletki na wreszcie-światłość"


    ja bym obtytulił: "autonomiczne braki" - no ale
    - dobrze poprowadzona narracja, co płynie w czytaniu
    - zbyteczne zapchajdziury do wyeliminowania
    - wersyfikacja w podanej formie zbyt utrudnia odbiór wciskając przy okazji kawoławizm

    jeden z lepszych tekstów na stronie, choćby z powodu pewnego uniwersalizmu, choć stan
    zawieszenia (stagnacji) w obliczu wątpliwości i pytań egzystencjalnych zawsze będzie syntonicznie budowany/odbierany...

    · Zgłoś · 10 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    się przebiegłem po niej... dziękuję

    · Zgłoś · 10 lat
  • Ata
    Naprawde dobre.. tworz wiecej :)

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    Panna z działu poezji popełnia stale błędy w komentarzach, od przedstawicieli szanownego grona krytyków wymagam więcej.

    · Zgłoś · 10 lat