Literatura

End (wiersz)

planna

Nie piszę dla potomnych, dla krytyki piszę.

Duszy ulżyć nieco, krytykę już słyszę.

Od serca być miało, od duszy być miało.

piórkiem zgrzebnym piszę, niedobre, za mało.

 

Wyjawić bym rada swoje myśli małe.

Zawiodłam was trochę, powinny być białe.

Wystrojone być winny w modne epitety,

niewytarte slogany, niecne etykiety.

 

Umiem prosto pisać, nie w modnym angielskim.

Jestem wierną Polką a nie marnym zielskiem.   

Mądre głowy truję ale to już endy,

Pisać nadal myślę choćby nawet z błędem.

 

Próbuję, rymuję w języku ojczystym.

Polką przecie jestem i o sercu czystym.     


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 29 grudnia 2013, 07:15
najgorzej w literaturę bawią się ci, którzy podkreślają "polskośćwszechpatriotycznąod czapy".....................to jest po prostu żałosne i fałszywe
Ata
Ata 29 grudnia 2013, 13:49
A czy tego juz przypadkiem nie bylo
planna 29 grudnia 2013, 13:58
Było ale z błędem-poprawiłam.Wstydzę się przyznać ale laptop mam od niedawna.Przepraszam.Pozdrawiam.
Mithril
Mithril 29 grudnia 2013, 14:23
"planna 30 min. temu
Kneblem zatkaj m.........
taka rada moja
bo WYWROTA dla wszystkich
a nie tylko twoja.

Nada być z kulturą
stoickim spokojem.
Nie dla ciebie piszą
o ojczyżnie swojej."

radzę się uspokoić - popić ziółek, bo niechcący może pewna żyłka pęknąć
- widzę, że w hierarchii wartości:
"Kneblem"
"WYWROTA"
................................wyżej stoją, jak napisane z błędem
"ojczyżnie"
gaj
gaj 29 grudnia 2013, 21:51
Nigdy nie jest za późno by nauczyć się czegoś nowego.
Pozdrawiam :)
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
rymy nie są w tym wierszu wysokich lotów, przesłanie zbyt nachalne a do tego rymowanką podane raczej razi niż uczy.. Przykro mi ale mało tu dobrej poezji. Próbuj, zastanawiaj się nie tylko nad treścią ale sposobem jej podania, bo sama treść się nie obroni.
planna 30 grudnia 2013, 00:29
Dzięki ,postaram się
planna 30 grudnia 2013, 21:49
Dzięki za wyrozumiałość i pouczenia.Pozdrawiam
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 29 grudnia 2013 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca