Karuzela nastroju wirowała światłami w sukni
kolory mieniły się nadchodzącym Sylwestrem,
w arabskim kraju zaskoczył Ramadan,
balu nie będzie.
Choinka w holu, renifery wypchane i Mikołaj,
a śnieg nie topnieje, rozprasza
... teraz lepiłabym pierogi.
Prezenty nietrafione do dalszego oddania
z uśmiechem przywołują swojskie klimaty.
Angielskie kolędy przy arabskiej wersji żłóbka
ustawionego pro forma dla turystów, aby czuli się
jak w domu
tak odległym jak różnica klimatu.
Bombki w stroikach życzą wszystkim,
Marry Christmas and a happy New Year.
Towarzystwo w galabijach i kwefach
zamkniętym wyrazem zdziwienia nie rozumie,
pierwsza gwiazdka bez słów zaprasza do stołu.
Dzięki za przeczytanie:)