Święta w Sharjah

el-rosa

Karuzela nastroju wirowała światłami w  sukni

kolory mieniły się nadchodzącym Sylwestrem,

w arabskim kraju  zaskoczył Ramadan,

balu nie będzie.

 

Choinka w holu, renifery wypchane i Mikołaj,

a śnieg nie topnieje, rozprasza

... teraz lepiłabym pierogi.

 

Prezenty nietrafione do dalszego oddania

z uśmiechem przywołują swojskie klimaty.

 

Angielskie kolędy przy arabskiej wersji żłóbka

ustawionego pro forma dla turystów, aby czuli się

jak w domu

tak odległym jak różnica klimatu.

 

Bombki w stroikach życzą wszystkim,

Marry Christmas  and a happy New Year.                                             

 

Towarzystwo  w galabijach i kwefach

zamkniętym wyrazem zdziwienia nie rozumie,

pierwsza gwiazdka bez słów zaprasza do stołu.

 

                                                             

Oceń ten tekst
el-rosa
el-rosa
Wiersz · 29 grudnia 2013
anonim
  • el-rosa
    tak, taki dwudźwięk. Tęsknota za gorącym klimatem zimą i tęsknota za domem i tradycją, kiedy się wyjedzie.
    Dzięki za przeczytanie:)

    · Zgłoś · 10 lat temu
  • calvados
    Tęsknota za tradycyjnymi świętami? :)

    · Zgłoś · 10 lat temu