hipotetyczność
Evit-ka
hipotetycznie - Drogie Czytaczki
i Mili Czytacze -
ten wiersz jest tylko hipotetyczny
bo to i sens w nim jak dotąd niepewny
i uczuciowość jakaś zachwiana
pozbawiona żarliwości
co do metaforyki
teoretycznie wskazanej
też zdania są podzielone
wprawdzie przemknął przez niego podmuch refleksji
ale raczej niedbale i - co w takim wypadku logiczne
bez entuzjazmu
w metrum i rymach...
cóż - widać wyraźnie - że też go nie poniosło
oszczędny taki -
i tu wątpliwość pierwsza:
czy on (znaczy ten wiersz) w ogóle jest?
i druga: jeśli tak, to o czym?
trzecia zasępia się nad tym... czy aby potrzebnie?..
a czwarta odpowiada twierdząco
wszystkim swoim poprzedniczkom -
tak utrzymują hipotezy – niektóre