Literatura

Mieszkam przez ścianę z Żydem II (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

 

mieszkam przez ścianę z Żydem -

skinem buddystą tudzież hipisem psycholem

koszernym ćpunem wytrawnym socjopatą

wielbicielem Himmlera i świńskiej golonki

 

jest ojcem moich dzieci i nie moich dzieci

który sam jest dzieckiem zdziecinniałym segmentem

seksualnym oszustem erotomanem – impotentem

zapoconym kochankiem zakompleksiałym podglądaczem

 

jego słowa przerobione z bełkotu są duszne

zakwitają bólem głowy nóg usuniętego woreczka żółciowego

wszystkich rzeczy realnych i nierealnych

co bez pokuszenia zwodzą wodę z mózgu i niezalakowany plusk tranu

 

często zapominam o nudnym zapachu jego twarzy

zarośniętej pociętej bladej przeoranej przekrwieniem

ekspresją łojotoku ślinotoku nadgranicznych szeptów –

na nodze z odrąbanym szczudłem po ekshumacji odleżyn

 

mieszkam na aryjskich przystankach i nordyckich ławkach

zbieram szklane drzazgi z zakładów jazdy

wielkich większych i przemądrzałych foteli i taboretów

bez których nie rozmiękczono by mieszkań i ścian

 

21 grudnia 2013, 21:27:29 - 5 stycznia 2014, 13:13:22


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
calvados
calvados 5 stycznia 2014, 18:46
Hm... Oglądam w tym momencie ''Kompanię Braci'', stąd jakoś łatwiej ''przełknąć'' ten utwór...
Mithril
Mithril 5 stycznia 2014, 18:58
...atopolskawłaśnie

gdybyś tak trochę odchwaścił z tych - no właśnie, z czego(?)
bo czegoś jest za dużo, bo za każdym wersem wstrzymuję oddech, otwieram szerzej gębę, że zaraz, coś

i z otwartym ryjem zostaję - w czymś dzisiaj przedobrzyłeś :-)
Jollla
Jollla 5 stycznia 2014, 21:07
Ja też mam wrażenie przegadania jednak. Próbowałam ostatnio czytać "Lalę" Dehnela i to jest właśnie ten sam problem ( nie przebrnęłam). Jest sprawność językowa, fajny styl, finezja, inteligencja, mrugnięcie okiem, sto procent treści ale też jednocześnie nadmiar, bigos, groch z kapustą. W pewnym momencie czytelnik ma wrażenie że autor wcale do niego nie mówi, ale popisuje się przed lustrem.
przysłano: 5 stycznia 2014 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca