Literatura

Litanie (wiersz)

Druid777sg


Niech będą pochwalone wszystkie cuda świata
zmysłu każdego wyobrażenie
smutek i radość
rozkosz i ból
makro i mikro poznanie
i robaczek świętojański
plamka na obrazie mistrza
i fotografia wszystkich wiosen
duma z miłości z oddania z wielowiekowej pracy

Niech to wszystko będzie pochwalone
śpiew wspólny i złożone dłonie
umysłów dobrotliwość
i wolność w czynach swoich

Niech będzie pochwalone
i grzechów odpuszczanie
życia naprawienie
za zło dobroczynienie

Niech będzie pochwalona młodość
dojrzałość
schyłek spełniony
nadzieja na szczęśliwą drogę

Niech będą pochwaleni
dobrzy
i ci co chcą dobrymi zostać

Niech będzie pochwalone
powietrze przestrzenne
głębiny morskie podziemia
pustynie i bory
miasta i wsie
cała ziemia niech będzie pochwalona

Niech będzie pochwalony każdy dzień
wiek cały tysiąclecia miliony
i sekunda każda i ta ostatnia

Niech będzie pochwalona dola nasza
po złej dobra godzina
i dzieci nasze i rodziców miłość dozgonna
braterstwo ludzi narodów wspólnota


Niech będą pochwaleni wrogowie nasi
ich wątpliwości w nienawiści
nadzieje pokoju


Niech będzie pochwalone całe stworzenie
I my w nim i ono dla nas

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 stycznia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca