Literatura

Krótki moralitet. Mistrz i pytający uczeń. (wiersz)

Druid777sg

błądzić wśród przykazań, nakazów, zakazów przyszło maluczkim
świat ludzi nie jest doskonały, tak jak doskonała jest łąka i las i rzeka
choć wiemy że czegoś nie wypada, wypadamy z drogi świętości
tak równo wybrukowanej doświadczeniem
popełniamy głupoty, przekraczamy granice obyczajności, wyglądamy żałośnie
tracimy dobry smak, szukamy "wolności", która wcale nie pomaga żyć

wielu krzywdzi, krzywdzi z rozmysłem

lecz

jest też zegar dobrych uczynków, który tyka cichutko, uspokaja
daje czas rozbłysnąć myśli, że pora wstać, otrząsnąć się, zerwać pęta
podnieść czoło ponad chmury i rozpocząć wspaniały marsz po krągłościach globu
każdy chce być dobry

- To znaczy jaki?

to znaczy mimo wszystko idący do ludzi i dla ludzi
a przez to do swojego głęboko ukrytego promyka
światełka własnego "ja"
ziarenka z którego kiełkuje myśl, mowa, uczynki
kiełkuje dumny człowiek

- Świat jest tak kolorowy, gdzie szukać barwy "dobra"?
Czy ono ukryte w skórce pomarańczy, czy listku zielonym,
czy może pstry motyl na swych skrzydełkach niesie ukojenie?

- Jaki kształt bryły wyznaczy dobro?

- Jaki dźwięk będzie współbrzmiał z dobrą myślą?

żadne stworzenie nie jest wstanie rozróżnić dobra od zła
przyjmuje świat taki jaki on jest
tylko człowieka stać na refleksję
i dlatego właśnie jest człowiekiem
i po to jest
w to wierzę


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
calvados
calvados 22 stycznia 2014, 08:45
Interpunkcja w cały świat, można ją stosować konsekwentnie albo sobie odpuścić i udawać, że się zna reguły, fanaberia poety - pisać wiersze białe, i nikt do braku znaków się nie doczepi. Treść jest, nawet filozofia istnienia, ot... nie podważam potrzeby człowieczeństwa, rzadkość np. wśród komentujących. Czy znawca tematu powinien być człowiekiem dla drugiego człowieka? W zasadzie powinien, zasady etyczne łamane są często i gęsto, bez uzasadnienia. Podmiot szuka dobra w listku, pomarańczy, to się naszuka. Wszystkie poruszone aspekty są wartościowe, ale czasem trzeba komuś, kto krzywdzi innych powiedzieć stanowcze ''nie'', zamiast w milczeniu skrywać dezaprobatę, skoro znasz pojęcie dobra, apeluj również o szacunek wobec ludzi, a dobro jak nic do Ciebie wróci. bez oceny
przysłano: 21 stycznia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca