Literatura

*** (wiersz)

Jakub Sroka

skończył się pieprz
skończyła sól
skończył i cukier
przynieś mi soli i trochę pieprzu
który tak lubię
ty wyjmiesz szlugi, ja zmielę kawę
potem cię narysuje
ty go odpalisz, ja ją zaleję
aromat. czujesz?

jesteśmy biedni jak dwie kościelne myszy pod ławą
kościół drewniany, prowincjonalny z jedyną nawą
pijemy smołę, zjadamy twaróg, kaszlemy sadzą
a może byście ... chcieli gdzie indziej żyć?
nie, nie za bardzo

po co gdzieś indziej?
po co wciąż dalej?
tu mamy chwałę swoich młodych dni
choć od tej chwały pachnie kwaśnym brakiem
tu mamy wolność, tu śnimy sny

czytaj mi bajki
głaszcz mnie po głowie
nie chce nic więcej
zwykłe marzenia i proste życie
bijące serce

fatalny+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 3 lutego 2014, 08:41
szkolniacko - "pomysł", utopił się w przegadanych ambajach
z bykami diakrytycznymi

.....................................pierwsza strofa napisana przez Mistrza Yodę(?)

- interpunkcja jest katastrofalna (wielokropek w środku wersu ze spacją - kuriozum), pytajniki potrzebne jak w lesie drzwi
calvados
calvados 3 lutego 2014, 08:51
narysuje- narysuję
Są smugi, które tworzą wyraźne obrazy. Są obrazy, na których są tylko smugi.
Staram się odnaleźć Twój przekaz, wyklarowałeś kilka obrazów, realizm biedy, syty nie zrozumie głodnego, przykułeś moją uwagę, popraw co się da, miłego dnia
cloudia
cloudia 3 lutego 2014, 09:47
skończył się pieprz
skończyła sól
skończył i cukier
i cierpliwość czytelnika też się może kiedyś skończyć ;)
Mirek
Mirek 3 lutego 2014, 10:37
może kiedyś może inaczej
teraz kiepściutko
czytaj czytaj i pisz
bądź sobie najsurowszym krytykiem
szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
Budujesz ten tekst bardziej jak piosenkę niż wiersz :) Na piosenkę się nada,na wiersz - za mało.
ubukrol 13 marca 2014, 20:26
MITRIHIL wiesz co wolę już te szkolnictwo w wierszach Sroki niż przegadane, słownikowe mądrości twoich wypowiedzi. Cóż za długie i nadętopokrętne sformułowania.
przysłano: 3 lutego 2014 (historia)

Inne teksty autora

Ojciec
Jakub Sroka
Mróz
Jakub Sroka
Impreza
Jakub Sroka
Przed oknem
Jakub Sroka
***
Jakub Sroka
***
Jakub Sroka
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca