***

Jakub Sroka

skończył się pieprz
skończyła sól
skończył i cukier
przynieś mi soli i trochę pieprzu
który tak lubię
ty wyjmiesz szlugi, ja zmielę kawę
potem cię narysuje
ty go odpalisz, ja ją zaleję
aromat. czujesz?

jesteśmy biedni jak dwie kościelne myszy pod ławą
kościół drewniany, prowincjonalny z jedyną nawą
pijemy smołę, zjadamy twaróg, kaszlemy sadzą
a może byście ... chcieli gdzie indziej żyć?
nie, nie za bardzo

po co gdzieś indziej?
po co wciąż dalej?
tu mamy chwałę swoich młodych dni
choć od tej chwały pachnie kwaśnym brakiem
tu mamy wolność, tu śnimy sny

czytaj mi bajki
głaszcz mnie po głowie
nie chce nic więcej
zwykłe marzenia i proste życie
bijące serce
Jakub Sroka
Jakub Sroka
Wiersz · 3 lutego 2014
anonim
  • Mithril
    szkolniacko - "pomysł", utopił się w przegadanych ambajach
    z bykami diakrytycznymi

    .....................................pierwsza strofa napisana przez Mistrza Yodę(?)

    - interpunkcja jest katastrofalna (wielokropek w środku wersu ze spacją - kuriozum), pytajniki potrzebne jak w lesie drzwi

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    narysuje- narysuję
    Są smugi, które tworzą wyraźne obrazy. Są obrazy, na których są tylko smugi.
    Staram się odnaleźć Twój przekaz, wyklarowałeś kilka obrazów, realizm biedy, syty nie zrozumie głodnego, przykułeś moją uwagę, popraw co się da, miłego dnia

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    skończył się pieprz
    skończyła sól
    skończył i cukier
    i cierpliwość czytelnika też się może kiedyś skończyć ;)

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    może kiedyś może inaczej
    teraz kiepściutko
    czytaj czytaj i pisz
    bądź sobie najsurowszym krytykiem

    · Zgłoś · 10 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    Budujesz ten tekst bardziej jak piosenkę niż wiersz :) Na piosenkę się nada,na wiersz - za mało.

    · Zgłoś · 10 lat
  • ubukrol
    MITRIHIL wiesz co wolę już te szkolnictwo w wierszach Sroki niż przegadane, słownikowe mądrości twoich wypowiedzi. Cóż za długie i nadętopokrętne sformułowania.

    · Zgłoś · 10 lat