*** [otwieram dni pełne wróbli]

kresowiak

Joannie

niech Cię od lotu nic nie ocali

 

 

otwieram dni pełne wróbli

w niebieskich kałużach drgających jak gryf

w gąsiorach grzeje się słodem wino

krew gorejąca boskim zaczynem

przelanym w ciało co śni

 

w dźwiękach mandolin pęcznieje niebo

nabrzmiałe łukiem białych fal

rosną wysoko pod górę jak maszty

spienione mokrą zielenią drzewa

w olbrzymi dach

 

nie przestrasz się ich w locie

niebieskich wróbli tonących jak cień

na bruzdach słońca w białych przestworzach

podziurawionych przez niebo snem

ocalałym od jasności

kresowiak
kresowiak
Wiersz · 9 lutego 2014
anonim
  • Mithril
    cóż - zawsze coś innego (acz nie do końca) na Wywrocie...
    nieźle się czyta, ale jest (zwłaszcza w drugiej) bardzo budyniowo
    jakby na przekazanie "myśli/obrazu" brakowało środków, więc
    sięgnięto po nadzwyczajne cukierkowizmy

    tekst ma również nadmiar spójników, które są łatwizną ewentualnego przekazu
    skracając wysiłek do niezbędnego minimum...

    ..........................ale jak już zaznaczyłem, coś lepsiejszego na Wywrocie

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    Wszystko pięknie płynie, pod wrażeniem, gratuluję talentu.

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    nie jestem pewna, czy licentia poetica posiada aż taką moc, żeby zrobić wino ze słodu

    · Zgłoś · 10 lat
  • Mithril
    "cloudia 5 min. temu
    nie jestem pewna, czy licentia poetica posiada aż taką moc, żeby zrobić wino ze słodu"

    pominąłem to, jako faux pas skupiając się na przekazie i formie, uznając gorzelniane anse, jako trzecioplanowe...
    ............................ale, jak widać, może też uwierać biegłych w temacie

    · Zgłoś · 10 lat
  • kresowiak
    Dziękuję za komentarze, a wino ze słodu istnieje i ma się dobrze, nie jest to konwencjonalna metoda ale starym bimbrownikom dobrze znana :) Także polecam :)

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    wino na trzecim planie? Bój się Boga Mithril ;D
    Kresowiak, fakt starzy bimbrownicy potrafią też zrobić koniak z ziemniaków ;)

    · Zgłoś · 10 lat
  • kresowiak
    Cloudia, z ciekawości sprawdziłam i przepisów na wino słodowe jest w internecie cała masa więc nie jest to jednak taki ewenement. Może znawcą w kwestii domowych alkoholi nie jestem, jednak wina i nalewki robię więc posiłkując się swoją wiedzą nie widzę żadnego faux pas. Ale skoro wy widzicie to coś jest na rzeczy :)

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Nie ma mowy o winie tam gdzie dodajesz cukier i drożdże. W takich przypadkach można mówić jedynie o "winie" ;)

    · Zgłoś · 10 lat
  • Mithril
    ................................polak upędzi "nawet z broszur antyalkoholowych"

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    O cholera! Mam popękany ekran w telefonie i mi niechcacy wcisnał się ten fatalny. Nie mogę tego odkręcić. A czy redakcja może? Wybacz Kresowiak :(

    · Zgłoś · 10 lat
Wszystkie komentarze