to mało

Jarosław Baprawski

za oknem ludzkość bez wytchnienia
bez twarzy w robotycznym ruchu
toczy kulki gnoju na chwałę
niby imienia w mających
początek słowach

 

ja cię stworzyłem

 

podobno serca bruzdy z czasem na czole
głębokie jak radość rozgrzeszonej
doznają dotyku niby łachmanu

 

tak błogosławiony ten
który idąc trzeźwym dniem
bardziej podobny jest cierpieniu

na którym kosa i kamień
nie strachem lecz łaską
żłobi dane słowa

 

i ja wezmę od ciebie

Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski
Wiersz · 12 lutego 2014
anonim
  • Mithril
    "modlitewne" (nieudanie) ci to i patetyczne z udziwnioną składnią

    · Zgłoś · 10 lat
  • calvados
    tak na końcu trochę ucięta myśl, tak miało być?

    · Zgłoś · 10 lat
  • Jarosław Baprawski
    ..no cóż..być może to trochę skomplikowane :)..ale myśl jest cała ! :)

    · Zgłoś · 10 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    No coś tu faktycznie dla mnie zagmatwane jest.

    · Zgłoś · 10 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "ja cię stworzyłem i ja wezmę od ciebie" - kompletna i uniwersalna myślo-groźba. Nieźle, ale pozbądź się inwersji.

    · Zgłoś · 10 lat