co pierwszy krzyczy
JA JA JA
co drugi
(w)arogancję gra
współczucie
raczej obce słowo
(mogłoby być dla kogoś nie-zdrowo)
moda w empatię wyparła sympatię
i...chociaż mało zrozumiana
ćwiczy (się) w szermierce
od rany do rana
co trzeci na mistrza(się) mianuje
i z góry maluczkich traktuje
i nie daj Boże gdy w skórę ktoś (mu) wlezie
to suchy już z niej nie wylezie
co piąty miłosierdzie gra
"miłość" rozdaje jak się da
co szósty raczej obojętny
w nic się nie bawi
(czyżby nadęty)
a cała reszta szara masa
z tendencją zabaw rozbiór na golasa
a tak na dobrą sprawę(dzieci)
na dworze zawsze słońce świeci
chyba że noc albo też pada...
ale nie o tym mówić chciałam
z tematu nie-chcący zleciałam
na dobrą sprawę brakuje człowieka(?)
a czas ucieka ucieka ucieka..
co pierwszy człowiekiem się czuje
czy komuś pasuje czy nie pasuje
empatia(nowość?) w nad-użyciach(się) ćwiczy
nikt charakterów różnych już nie zliczy
szarak co wczoraj był ścigany
(jak w wojsku)
sam teraz ściga szaraków-o rany
mistrzów się dużo porobiło
więcej niż uczniów
(mogłobybyćmiło)
lecz oni także rywalizują
w skokach do oczu i...
na boki plują
a dzieci...
ktoś cicho zapyta
o... dziś mała skarży-pyta
na przyjaciela (swojego) nadawała
i z jego przywar publicznie śmiała
..?
i z góry maluczkich traktuje
i nie daj Boże gdy w skórę ktoś (mu) wlezie
to suchy już z niej nie wylezie
kiepsko z rytmem i rymami, ale jest pomysł i uszczypliwy żart ;)