„ Nauczyciel wasz drachmy nie płaci” może myśli, że się wzbogaci „Owszem” nie płaci Piotr odpowiada, lecz serce jego na smutek zakrawa .A kiedy zdążył przekroczyć próg domu swego usłyszał pytanie mu zadane i zaraz imię jego z ust NAUCZYCIELA wypowiedziane.
Piotrze:, „ Od kogo KRÓLOWIE pobierają cło lub czynsz? Od synów własnych czy od obcych?
Piotr długo się nie zastanawiając powiedział szybko odpowiedzi dając: „ Od obcych”.
Odpowiedzi PANA JEZUSA tak szybka oraz znacząca wszystko teraz wyjaśniająca: „A zatem SYNOWIE są wolni”.
Piotr już rozumie sens dialogu całego, lecz dalsze słowa MISTRZA to coś ważniejszego, niespotykane u SYNA Królewskiego, który ma OJCA tak wielkiego. A ponadto jak przystał ona KSIĘCIA wspaniałego wśród wszystkich KSIĄŻĄT najbogatszego, daninę Daje w ustach stworzenie OJCA swego, aby dług był spłacony za swego sługę i NIEGO SAMEGO.
„ Ale żebyśmy ich nie zgorszyli, idź nad morze, zarzuć wędkę i weź pierwszą złowioną rybę, otwórz jej pyszczek, a znajdziesz stater; tego zabierz i daj im za mnie i za siebie. „
Ew. Mateusza 17:21-27”
Ten NAUCZCIEL jest teraz w niebie i patrzy na Ciebie
'' By mądrość osiągnąć i karność,
pojąć słowa rozumne,
zdobyć staranne wychowanie:
prawość, rzetelność, uczciwość
prostaczkom udzielić rozwagi,
a młodym - rozsądku i wiedzy.
Mądry, słuchając, pomnaża swą wiedzę,
rozumny nabywa biegłości'', słuchania zalecam, mniej trywialnej dywagacji w tonie pożal się boże- kaznodziejskim
nic tylko kubeł zimnej wody na pustą pacynkę ;-)