Dobre Zborze i Kąkol.
Pewnego dnia wyszli ludzie, aby siać od swego PANA dobre ziarna dostali po pracy jednak wszyscy się pospali.
Wtem ktoś się skrada widzi przed sobą piękne wspaniałe pole, więc zazdrosny o ową rolę pomiędzy dobre nasiona powsadzał złe kąkole.
Wszystko rosło i dojrzewało a kiedy owoc wydało robotnictwo całe Dobrego PANA swego się zapytało:
„Panie, czy nie posiałeś dobrego nasienia na swej roli? Skąd, więc ma ona kąkol?”
Dobry PAN jest godziwy w czynie zawsze jest prawdziwy, Spojrzał po polu zobaczył, że roi się na nim od kąkolu.
Wiedział dobrze czyje to dzieło i wykonawcę po plonie rozpoznawał, więc odpowiedzi dawał: „To nieprzyjaciel uczynił”
Na to słudzy odpowiadają myśląc, że rozkaz i zamysł PANA znają, zapytali: „Czy chcesz, więc, abyśmy poszli i wybrali go”
Zżera ich złość do przeciwnika jednak Dobry Władca go już często spotykał, więc z mądrością powiedział rozkaz taki:
„Nie! Abyście czasem wybierając kąkol, nie powyrywali wraz z nim pszenicy. Pozwólcie obydwom rość razem aż do żniwa. A w czasie żniwa powiem żeńcom: Zbierzcie najpierw kąkol i powiążcie go w snopki na spalenie, a pszenicę zwieźcie do mojej stodoły.”
Opowiadającego znamy z PISMA ŚWIĘTEGO to JEZUS SYN BOŻY TEN, przed którym każdy się ukorzy, kiedy żniwa nadejdzie czas.
Ale może dokładniejsze wytłumaczenie przytoczę, ZBAWCA powiedział: „ten, który sieje dobre nasienie, to SYN CZŁOWIECZY, (czyli nasz PAN).
Rola zaś, to świat, a dobre nasienie, to synowie Królestwa, kąkol zaś to synowie złego. A nieprzyjaciel, który go posiał, to diabeł, a żniwo to koniec świata, żeńcy zaś, to aniołowie. Jak tedy zbiera się kąkol i pali w ogniu, tak będzie przy końcu świata. SYN CZŁOWIECZY pośle swoich aniołów i zbiorą z KRÓLESTWA jego wszystkie zgorszenia, i tych, którzy popełniają nieprawość. I wrzucą ich do pieca ognistego; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. WTEDY SPRAWIEDLIWI ZAJAŚNIEJĄ JAK SŁOŃCE W KRÓLESTWIE OJCA SWEGO. KTO MA USZY, NIECHAJ SUCHA.”
RATUJ SIĘ CZŁOWIECZE PÓKI JESZCZE CZAS NIE BĄDŹ ZNALEZONY KĄKOLEM JEZUSOWI SWOJE ŻYCIE DAJ!!!!!!