Winogrodnik
Usłyszałem człowieka, który plan miał
Chciał posadzić drzewo figowe gdzie jego ogród stał
Od trzech lat przychodził, lecz figi na nim nic
Rzekł, więc do winogrodnika zetnij je dziś.
Jednak winogrodnik drzewo uratować chciał, odpowiedział:
Jeszcze rok Panie poczekaj, niech je okopię i nawozem obłożę też.
„Może wyda owoc w przyszłości; jeśli zaś nie, wytniesz je.”
Łuk 13,6-9
Nawróć się grzeszniku póki jeszcze czas może ten ostatni rok Ci został.