Abstrahując od całej reszty - tytuł nie koresponduje z treścią. Przepowiednia mówi o tym co będzie, a nie o tym co było i jest :) ... ale fragment "i znów jest źle jest Władek P" podoba mi się.
Dzięki i pozdrawiam :) Tytuł tutaj powstał z przenośni nie tylko laickich ale przede wszystkim z Pisma Świętego, że przyjdzie wielki władca ze wschodu. Były wcześniejsze przepowiednie mówiące o carach i innych późniejszych władcach i tak sobie pomyślałem, że może zostać ten tytuł.