Na pamięci stronie, granie,
śliczna jest muzyka,
lekko trąca w struny anioł
co oczy otwiera i oczy zamyka.
Na pamięci stronie, uśmiech,
malowane kwiaty.
Do jednego dzbana wkładam
czerwone maki, niebieskie bławaty.
Na pamięci stronie, Ty żeś,
wezmę Cię pod rękę,
pójdziemy tak razem
do pamięci, jak po łące wielkiej.