Prastare pytanie jaka jest prawda?

Cytra

 

przebiegła jest natura w temacie człowieka

udawana symbioza
pożre nas ziemia bez dalszej przemiany
a nieba nadal będziemy się domyślać

 

ale nie garbmy się

jeszcze słyszysz tę muzykę klawiszy

niech dalej w nas gra nocna lampka płonie

aż do świtu ogarniamy swój żywot

bo pamięć się zwija


tak

te małe pasje znalazły w nas niewolników
nie zdejmuję jeszcze kapelusza

chcesz być ptakiem lataj w wyśnione południe

pobądź małym dzieckiem

 

a łza

po co zgadywać która będzie bardziej słona

 

Cytra
Cytra
Wiersz · 5 kwietnia 2014
anonim
  • bossanova
    z tą łzą, to już nieco przedobrzone i przesadzone, ale pięknie jest, chwilami nawet bardzo :)

    · Zgłoś · 10 lat
  • kresowiak
    Zastanowiłabym się poważnie nad tymi urwanymi wersami i wymuszonymi przerzutniami - tekst jest naprawdę godny zauważenia, ale razi taki rozwiązaniem sprawy. Widzisz różnicę?

    ale nie garbmy się jeszcze usłyszysz tę
    muzykę klawiszy niech dalej w nas gra

    [...]którego nie zna twa łacina
    to lęk odwieczny ciemny lęk
    o kruchy ludzki ląd zaczyna
    bić I zwycięży Słyszysz szum[...]

    [...]Jeżeli porcelana to wyłącznie taka
    Której nie żal pod butem tragarza lub gąsienicą czołgu,
    Jeżeli fotel, to niezbyt wygodny, tak aby
    Nie było przykro podnieść się i odejść;[...]

    [...]i wtedy pojadę windą
    do nieba[...]

    Na początku jest fragment Twojego utworu, następnie przerzutnia wynikająca z potrzeby rymu i rytmu, następnie przerzutnia wynikająca z rytmu, na końcu przerzutnia powodująca dwuznaczność (choć to akurat bardzo uproszczony przykład). Polecam zastanowienie, tymczasem pozdrawiam!

    · Zgłoś · 10 lat
  • Cytra
    Dziękuję kresowiak, to dla mnie trudne, bardzo trudne....

    · Zgłoś · 10 lat