Literatura

Spinacz myśli i uniesień (wiersz)

Wiktor Smol

Przecież to nic nadzwyczajnego, że komuś tam w lofcie
na szóstym piętrze przy piątej Alei
wypadł fortepian, który stał sobie dotąd w kuchni
z oknem z widokiem na Ocean Spokojny.
Spadł na chodnik obok miejsca, w którym dorabia uliczny grajek.
Kilka domów dalej do pensji
studentka z trzeciego roku malarstwa zachęca przechodniów:
„i tak oto słowo ciałem stać się może, albo odwrotnie”
odsłania rąbek tajemniczego trójkąta

 

Do studia przyszła Wanda, siostra przyrodnia Trudy Truman,
stwierdziła, że fałszywie brzmi pierwsza nuta
w górnych rejestrach, trzeba raz jeszcze ponowić sesję.
Przepraszam, a czy nie prościej byłoby nagrać,
(i potem tylko odtworzyć)
odgłos wiatru przelatującego przez telegraficzne skróty?
Przerwał Diuk, szef studia „Tajemnica Różowego Budzika”


niczego sobie+ 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 17 kwietnia 2014, 10:45
pewnego rodzaju proza poetycka i, to z wyższych pół (dla mnie) tak,
ale żeby........................."wiersz"? zdania zapewne będą podzielone
kresowiak
kresowiak 17 kwietnia 2014, 19:57
Hmm, jest w tym tekście coś niebywałego, pierwsze trzy wersy wskazują że będzie to nie lada osobliwość, idąc coraz dalej jest coraz bardziej kapitalnie. Pojechałeś ze wszystkim bez zabezpieczeń, zrobiłeś tak jak chciałeś nie bacząc na to czy coś z tego wyjdzie i wyszło całkiem nieziemsko. Na pewno jeszcze wrócę, pierwsze wrażenie może być mylne.
bossanova
bossanova 17 kwietnia 2014, 20:53
Kawałek dobrej, zaangażowanej społecznie prozy. A fortepian to był może Steinway?
kresowiak
kresowiak 18 kwietnia 2014, 00:11
Przeczytałam raz jeszcze i jeszcze bardziej mi się spodobało. Jest w tym tekście coś unikalnego. Polecam zatem.
Wiktor Smol
Wiktor Smol 19 kwietnia 2014, 18:45
Wszystkim, serdeczne dzięki :)
kamil
kamil 1 maja 2014, 18:12
Warto było przeczytać. Dzięki!
przysłano: 17 kwietnia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca